Το εργοστάσιο λιπασμάτων της Δραπετσώνας είναι αυτό που έδωσε το όνομά της σε μια ολόκληρη περιοχή και σημάδεψε την ιστορία της.

Το εργοστάσιο που σήμερα βρίσκεται σε απόλυτη εγκατάλειψη κατασκευάστηκε το 1909 στην παραθαλάσσια περιοχή της βιομηχανικής ζώνης της Δραπετσώνας σε μία έκταση 250 περίπου στρεμμάτων εκτός από λιπάσματα, παρήγαγε διάφορα χημικά προϊόντα και φυτοφάρμακα.

Η Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία Χηµικών Προϊόντων και Λιπασµάτων ιδρύθηκε από μία ομάδα τραπεζιτών και επιχειρηματιών με επικεφαλής τον βιομήχανο Ν. Κανελλόπουλο. Κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου το εργοστάσιο βομβαρδίστηκε και υπέστη μεγάλες ζημιές παρόλα αυτά δεν διέκοψε την λειτουργία του. Το 1947 πέρασε στα χέρια ενός άλλου μεγάλου βιομήχανου της εποχής του Μποδοσάκη – Αθανασιάδη. Το 1993 πέρασε σε καθεστώς εκκαθάρισης λόγω χρεών και το 1999 μετά από 90 χρόνια συνεχούς λειτουργείας το εργοστάσιο λιπασμάτων της Δραπετσώνας έκλεισε οριστικά.

Το 2011 παρουσιάστηκε από τον τότε δήμαρχο της περιοχής σχέδιο ώστε το εγκαταλελειμμένο πλέον εργοστάσιο με κεφάλαια ιδιωτών επενδυτών να μετατραπεί σε μία σύγχρονη πίστα που θα φιλοξενήσει αγώνες formula 1 η οποία θα περιλάμβανε την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής της Δραπετσώνας. Το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο παρότι αρχικά βρήκε ανταπόκριση, τελικά δεν απέδωσε.

Το ιστορικό εργοστάσιο το οποίο έδωσε δουλειά και ευημερία σε πολύ κόσμο σε εποχές δύσκολες για την χώρα μας ρημάζει πλέον γερασμένο στην γειτονιά στην οποία έδωσε το όνομά της, στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας.